Grožnjan ljeti

Grožnjan je mali istarski gradić smješten u unutrašnjosti na vrhu brežuljka, iznad doline Mirne. Do njega smo došli tako da smo na cesti Ponte Porton – Buje u mjestu Bijele Zemlje skrenuli na nešto užu cestu koja nas je vodila do našeg odredišta. Gradska jezgra sačuvala je izgled od srednjeg vijeka do današnjih dana. Stare uličice, trgovi, pročelja zgrada izgledaju kao prije nekoliko stotina godina.

Od uspavanog gradića zimi, već u svibnju Grožnjan postaje živopisna kulturna oaza. Gotovo u svakoj ulici otvorene su galerije i ateljei gdje brojni umjetnici izlažu svoje radove, koje posjetitelji mogu kupiti. Osim likovnih brojna su muzička, plesna i dramska događanja pa svatko može pronaći nešto za sebe.

Prepoznali su to i izvjestitelji CNN-a te stavili Grožnjan uz bok francuskim, engleskim i talijanskim srednjovjekovnim gradićima.
“Hrvatski poluotok Istra blagoslovljen je brojnim brežuljkastim selima, ali niti jedno od njih nije tako privlačno kao Grožnjan. Poznat kao “grad umjetnika”, zbog velikog broja glazbenika i slikara koji su se tamo preselili tijekom 1950-ih, Grožnjan uz bogatu kulturnu ponudu nudi i barokne crkve te prekrasan pogled na dolinu Mirne”, kaže CNN.

Pogled na dolinu Mirne, Motovun u daljini, maslinike i polja kojima je Grožnjan okružen zaista je predivan. U njemu se može uživati i sjedeći na terasi caffe bara Mama Maria.

Nađete li se ljeti u Istri ne propustite posjetiti Grožnjan jer šetnja starim uličicama ostaje prekrasna uspomena koju ćete ponijeti sa sobom.
Grožnjan smo napustili skrenuvši u mjestu Stanica na cestu koja vodi za Šternu, Oprtalj i Livade. S te ceste se može skrenuti prema Završju, mjestu koje također vrijedi obići. Iz Završja cesta vodi prema glavnoj prometnici Buzet – Ponte Porton ali još nije u potpunosti asfaltirana.

 

Comments are closed.