Vrsar – Kontija – Vrsar

Prekrasan proljetni dan, s temperaturama više ljetnim nego proljetnim, izmamio nas je na izlet na kojeg krećemo iz Vrsara. Stazu smo našli na Internetu i malo smo ju modificirali. U Vrsaru parkiramo pored pošte i krećemo jugoistočno, udaljavajući se od grada. Nakon prelaska ceste dolazimo na drugu cestu koja vodi prema Stanciji Kapetanovoj. Hodanje po asfaltiranoj cesti je do autolimarske radionice gdje je odvojak lijevo na kolski put. Desno cesta nastavlja kroz mjesto. Naša staza je kružna i na ovom mjestu se spajaju putevi. Odlučujemo se da krenemo lijevo, gornjim dijelom staze. Staza vodi kroz obrađene vinograde, maslinike i zelena polja. Nakon oko dva km ponovno dolazimo na cestu po kojoj hodamo stotinjak metara sjeverno, prelazimo ju i ponovno ulazimo na stazu. Okružuje nas probuđena priroda.

Užitak je upijati zrake sunca, udisati čisti i mirisni zrak, a ima i obilje šparuga. S naše desne strane sportski je aerodrom kojeg ne možemo vidjeti sa staze, ali znamo da je tu po avionima koji prelijeću. Obrađene površine zamjenjuje mediteranska šuma, s pretežno niskim raslinjem. To je dio Kontije, posebnog rezervata vegetacije, gdje smo bili na jednom od naših izleta kada smo krenuli iz Kloštara.

Nakon prijeđenih 5,5 km treba skrenuti desno. Dva puta vode desno, ovdje nema putokaza, pa treba odabrati drugi. Nastavljamo do skretanja za Pirate bar i spilju. Spuštamo se do spilje. Bar ne radi, ali su pripreme za početak rada u toku. U baru je vrijeme za predah. Zaobilaženje ovog mjesta bila bi pava šteta. Posebno je i predivno. Spilja tik do mora, prekrasan pogled na Limski kanal, miris šume i mora, pjev ptica i spokoj. Najljepše bi bilo tu ostati čim duže, ali još je dosta puta pred nama. Nevoljko napuštamo bar i krećemo dalje. Nakon oko 9,5 km hodanja šumom s druge smo strane aerodroma i najbliže moru. Tu je promatračnica, ali na žalost nema klupe na kojoj bi se malo odmorili.

Dalje izbijamo na asfalt u Stanciju Kapetanovu te hodamo kroz mjesto do autolimarske radione gdje se cesta spaja s putom kojim smo krenuli. Do auta imamo još oko 1 km. Sveukupno smo propješačili 12 km. Bilo bi manje da se nismo spuštali do spilje, ali i manje zanimljivo.

GPX file: Vrsar-Kontija-Vrsar

Comments are closed.