Staza šparuga kod Barbana

Barban_25032017_01Došlo je vrijeme za prve ovogodišnje šparuge. Te divlje, samonikle biljke, u prirodu privlače mnoge ljubitelje finih jela koja se od njih mogu pripremiti. Zato smo za naš izlet odabrali stazu koja se zove Putem šparuga i koja započinje i završava u mjestu Prnjani.
Do Prnjana dolazimo iz Barbana, cestom prema Koromanima i Sutivancu, te prema putokazu skrećemo prema Mavrićima. Cesta nas dalje dovodi u Prnjane. Prnjani su središte skupine zaselaka (Barani, Bateli, Drakuni, Gubavica, Mavrići, Prnjani, Regolići) okupljenih kraj ceste za Sutivanac. Područje je bilo naseljeno u prapovijesti i u rimsko doba. U ranom srednjem vijeku tu su se naselili Hrvati. Parkiramo kraj crkvice Sv.Margarite u Gubavici. Unutar sto metara nalazi se tabla uz cestu na kojoj piše Prnjani, na kući u blizini stoji adresa Barani i tu je spomenuta crkvica u Gubavici. Zanimljivo. U mjestu je pano s ucrtanom stazom koja je kao takva otvorena 2012.godine i obilježena žuto zelenim oznakama. S lijeve strane panoa kolski je put kojim krećemo. Put je u početku ravan, dosta širok da bi nakon nekoliko stotina metara počelo lagano spuštanje. Već od samog početka ima dosta šparuga pa napredujemo dosta sporo. Na kraju kolskog puta skrećemo desno na usku šumsku stazu. Iako je proljeće tek počelo, toplo je kao da

Barban_25032017_06

je početak ljeta. Lagana majica sasvim je dovoljna. U šumi se isprepliću razne staze i kod svakog skretanja treba paziti na oznake jer je lako pogriješiti. Najbolje je imati ucrtanu stazu u gps uređaj te se toga držati. Otprilike na pola puta dolazimo do vidikovca Jelensko s kojeg se pruža pogled na kamenolom i dolinu rijeke Raše.

Barban_25032017_07

Nakon još nekolko stotina metara skrećemo prema drugom vidikovcu, Tito, s kojeg se pruža pogled na Barban i vijugavu cestu koja od Mosta Raša vodi prema njemu. Osim pogleda okružuje nas i miris kadulje i stolisnika. Nakon kratkog odmora, nastavljamo dalje šumskom stazom. Šparuga već imamo dosta, treba i drugima nešto pustiti. Dolazimo do putokaza za lokvu Jurasovac do koje skrećemo, ali nema vode. Presušila je. Još malo, po širem putu, uz ograđene farme s ovcama i staza je gotova. Ukupna dužina staze je 6,4 km. Osim vremena provedenog na svježem zraku, uživanju u pogledima i mirisima, imamo i večeru.

GPX file: Staza šparuga kod Barbana

Comments are closed.