Karojba – staza Istarskog razvoda

karojba_10122016_12

Svuda lijepo vedro nebo, idealno za izlet, ali od Buzeta preko Motovuna pa sve do Karojbe gusta magla. U Karojbi se već vidi sunce pa nema više prepreka. Auto parkiramo pored župne crkve. Odmah napuštamo asfalt i krećemo putem na zapad. Nakon stotinjak metara put se račva na dvije strane. Idemo lijevo, a vratiti ćemo se putem koji nam je sada s desne strane.

karojba_10122016_01

Stazom dolazimo do mjesnog groblja i crkvice sv.Andrije po kojoj je netko nazvao ovu cijelu stazu. Karojba se prvi put spominje u dokumentima 1258. godine, a sam toponim potječe od latinskog quadruvium (križanje dviju cesta). U crkvici sv. Andrije, sagrađenoj u 13.stoljeću, pronađeni su antički spomenici koji svjedoče o kontinuiranoj naseljenosti ovih prostora. Do groblja vodi i asfaltirana cestica ali mi nastavljamo ravno šumskim putem. Dolazimo i do male farme s nekoliko koza i konjem. Ljudi nema, vjerojatno povremeno dolaze u kamp kućicu koja je na ograđenom prostoru.

karojba_10122016_05

Dalje prolazimo preko nepreglednih livada ispresjecanih poljskim putevima. Iznenadili smo se koliki su to prostori. Ima i dosta obrađenih polja, a što se uzgaja, teško je reći s obzirom da je kasna jesen. Uz GPS ne bi trebalo biti problema, a bez njega treba se držati puta ravno u pravcu sjeverozapada dok se ne stigne na široki put gdje treba gotovo pod pravim kutem krenuti desno.

karojba_10122016_15

U nastavku dolazimo do izvora Badavca, jednog od spomenika Istarskog razvoda.  Ovaj izvor opisan je u Istarskom razvodu kao drugo  mjesto razgraničenja  Motovunskog i Trviškog komuna. Tom su prilikom sudionici razvoda na kamenu urezali križ, koji je vidljiv i danas. Na području oko izvora postavljeni su rustikalni kameni spomenici na kojima su uklesane neke upečatljive misli zapisane prije 700 godina, kao, npr : “I ZATO JE PRAVICA VAPILA DA SE KRIVICA POTARE”. Dvanaest ovećih komada kamenja sa imenima svih obližnjih “komuna” poredano je oko središnjeg koji simbolizira stol i na kome je upisano: I TU SE VSI KOMUNI SJEDINIŠE S MIROM”. Mir na koji su prisegli sudionici davnašnjeg razvoda opisanog na požutjelim stranicama nije, međutim, trajao dugo.

karojba_10122016_19

Na ovom mjestu je i sunčani sat, koji pokazuje točno vrijeme. Nastavljamo do slijedećeg raskrižja gdje skrećemo opet desno pod pravim kutem. Sljedeći spomenik Istarskog razvoda je izvor Valigaštar. Danas je tu samo okruglo kameno grlo dubokog zdenca, a nekoć je  voda iz izvora punila obližnju istoimenu lokvu na kojoj su stanovnici obližnjih naselja napajali stoku. Razvodom je utvrđeno da je tu granica između Motovunskog i Trviškog komuna, te da ga i jedna i druga strana mogu koristiti, ali i svaka svoju stranu odžavati. Čavlima su tada na stablu oskoruše označili znak križa, a na stablu oraha znakove.  Dalje dolazimo do kapelice Gospe Lurdske gdje je poučna ploča o Istarskom razvodu.Tu u biti započinje tematska staza uređena zalaganjem lokalne udruge Valigaštar, opremljena  interpretacijskim panoima na četiri jezika. Staza nas  vodi sedam stoljeća daleko u povijest, u srednji vijek, u vrijeme kada je Istra bila podijeljena između dva gospodara – Oglejskog patrijarha i Goričko pazinskog kneza. Iz tog je razdoblja, sačuvan hrvatskim jezikom i glagoljskim pismom, pisanje važan pravni dokument poznat kao Istarski razvod. On nam svjedoči o 21 dan dugom utvrđivanju spornih međa između predstavnika vlasti i lokalnog stanovništva koje je bilo organizirano u seoske općine ili “komune”, na čijem su čelu bili izabrani predstavnici – župani. Komisija je obišla čak 44 komuna, te je o međašenju vodila zapisnik na tri jezika – hrvatskom, njemačkom i latinskom jeziku. Slijedili su ih u povorci starci koji su poznavali međe, ali i djeca, kako bi to naučili i sačuvali za buduće naraštaje. Kao mjesta razgraničenja koristili su se u prirodi lako vidljivi znakovi: lokve, potoci, izvori, stabla, putevi, od kojih je većina vidljiva i danas, dok su drugima sačuvana samo imena.

Za nas ovdje završava ovaj dio staze. Još malo po asfaltu, pa opet skretanje na poljski put i uskoro smo kod auta. Pješačili smo 10,1 km, oko četiri sata,  ali staza je pretežno ravna pa to nije nikakav problem. Na kraju nas je vrijeme poslužilo i da smo odustali mogli bi požaliti.

GPX file: Karojba – staza Istarskog razvoda

Comments are closed.