Svetvinčenat – šumska staza

Svetvinčenat_16042016_27Na portalu  za trail-turizam, www.istra-trails.com, pronašli smo stazu koja nam je ovaj put bila po mjeri jer nije previše zahtjevna. Staza započinje i završava u Svetvinčentu, kojeg smo posjetili još 2008. godine na jednom od naših izleta. Svetvinčenat se nalazi na jugu središnje Istre i njime dominira srednjovjekovni kaštel koji je jedan od najočuvanijih kaštela u Istri.
Današnja naša staza započinje pored kaštela. Nazvana je “šumska“ i numerirana s 646. Prateći oznake nije se teško snaći.

Svetvinčenat_16042016_09

Asfaltiranom cestom hodamo prema mjestu Bričanci. U mjestu skrećemo desno, te nastavljamo šumskim putom. Uskoro dolazimo do kućice šumarije koja nam je s desne strane te nastavljamo dalje. Put je širok i dobar. Nailazimo na raskrižje gdje je odmorište “Boška” za bicikliste s kartom područja. Skrećemo lijevo uz odmorište u smjeru sela Foli. Prolazimo kroz gustu  šumu i to je možda najljepši dio cijele staze. Stižemo u Foli, tipično  istarsko mjestašce s nekoliko kuća.  Prolazimo kroz selo te skrećemo desno na glavnu cestu. U opisu izleta kojeg smo našli na internetu stoji da treba hodati makadamom, ali cesta je očito u međuvremenu asfaltirana i hodamo skoro jedan km asfaltiranom cestom. Prometa nema. Pored putokaza za stazu 646 skrećemo desno opet na šumski put. Šuma kojom smo hodali do sela zamijenjena je putom kroz nisku primorsku vegetaciju. Ima i šparuga kojih do sada nije bilo.  Postupno se  niska vegetacija pretvara u crnogoričnu šumu primorskog bora. Od tuda, put nas dalje vodi u unutrašnjost bjelogorične šume, pa dalje, zapadno prema Svetvinčentu.

Svetvinčenat_16042016_13

Na zadnjoj četvrtini puta prolazimo kroz nisko raslinje i pokraj dva kažuna na neobrađenim poljima. Na žalost nisu održavani, ni polja nisu obrađena. Dalje je s desne strane, na livadi, malena bara ispod voćke u cvatu. Prekrasno je ovdje. Proljeće u svojoj pravoj veličini. Nakon što smo opet došli na raskrižje u šumi i skrenuli na njemu lijevo, otvara se pogled na Svetvinčenat i njegov impresivni kaštel. Staza završava u centru mjesta.

Svetvinčenat_16042016_19

Svetvinčenat uvijek ponovno očarava svojom ljepotom. Svetvinčenat, Savičenta, San Vincenti, tri naziva istog mjesta, kojima je polazište u imenu zaštitnika, hispanskog mučenika sv. Vincencija i istoimenoj opatiji oko koje se razvio gradić. To je  jedan od istarskih dragulja u kojem tek posljednjih godina oživljava turistička ponuda posebice kroz razne manifestacije koje se odigravaju u izvanredno atraktivnim povijesnim prostorima ovog gradića.
Na stazi nema previše atrakcija, ali mi smo zadovoljni jer smo lagano prohodali 10,7 km.

Comments are closed.