Okolicom Červar Porata

ČervarPorat_06042014_10

Na jednom od naših izleta već smo posjetili Červar Porat. Tada smo prošetali mjestom, a nismo istraživali okolne, moguće šetnice. Stanje u mjestu nije se puno promijenilo u ovih nekoliko godina. Sve je i dalje isto kako je i bilo, živahno ljeti, a u zimskom periodu mirno i zapušteno. Danas smo odlučili pješačiti okolicom Červar Porata i krenuti prema Vabrigi. Parkiramo u blizini autobusne stanice u Červar Poratu. Mjesta za parkiranje ima puno. Desno od stanice krećemo (ili lijevo ako stojite na stanici), i dolazimo do blatnjavog kolskog puta. Tu  je putokaz za biciklističku stazu kojom krećemo.  Nastavljamo kolskim putem kroz šumarak, nizbrdicom do Drage u Uvalu Lunga, pa drugom obalom do iskopina antičkih gospodarskih i stambenih objekata iz 1. – 4. st.n.e. na poluotoku Larun. Ovdje vidimo iskopine. Poučne ploče govore nam o značenju ovog područja.

ČervarPorat_06042014_03

Već se u 18. st. zna za ovaj kompleks, a arheološke iskopine započete su 1994. godine i još uvijek traju. Kompleks je vezan uz keramičku proizvodnju, naročito uz proizvodnju amfora u rimsko doba. Ovdje arheolozi mogu prepoznati veliki bazen za vodu, velike keramičke peći, male karamičke peći, te zadnju fazu vile gdje su se u 3. i 4. st. pokapali mrtvi u amforama. Za proizvodnju amfora bila je nužna voda, pa je položaj ove vile bio idealan. Lorunska vila bila je  dio većeg kompleksa koji se prostirao između uvale Lunga i uvale Sveta Marina. Lorunske amfore služile su za transport maslinovog ulja i drugih proizvoda. Tko je zainteresiran može ovdje podrobnije istraživati iskopine. Cijeli arheološki kompleks se proteže na 170 metara uz more i 90 metara u kopnu. Spuštamo se do mora i vidimo lučicu nasuprot nas.

ČervarPorat_06042014_06

To je lučica Sveta Marina. Do lučice ne odlazimo. Idemo ravno kroz maslinike, dijelom obrezane, dijelom neobrezane, koji izgledaju bajkovito sa cvijećem između maslina. Tako dolazimo do asfalta, odnosno glavne ceste koja vodi prema Taru i Novigradu. Ovim putem još malo, oko 1 km, pa možemo skrenuti natrag prema Červar Poratu. Kroz livade i maslinike, kolskim putem dolazimo do mjesta s kojeg smo krenuli. Cijeli put dugačak je oko 6 km, a zadovoljni smo jer smo proveli nekoliko sati u prirodi i naučili nešto o dalekoj prošlosti ovog kraja. U okolici Červar Porata može se naći još staza za ugodno pješačenje uglavnom po ravnom, pa se ovisno o raspoloživom vremenu može obilazak isplanirati na više načina.

Comments are closed.