Kaštelir – put do paraglidera

Kaštelir_29032014_02

Kaštelir je mjesto 10 km udaljeno od Poreča, na županijskoj cesti Poreč – Vižinada, na raskrižju županijskih prometnica prema Taru i Višnjanu. Općina obuhvaća niz naselja u okolici, a sa susjednim naseljem Labinci, Kaštelir je i fizički spojen te je sjedište općine Kaštelir Labinci. Područje je nastanjeno već u prapovijesti, a u rimsko doba se pojavljuje u pisanim dokumentima. Do Kaštelira smo došli iz Tara, preko Labinci i parkirali na trgu blizu župne crkve. Nismo imali pripremljen plan za nastavak izleta, ali ideju nam je dao informativni pano u centru. Na njemu su označene biciklističke i pješačke staze u okolici. Označene su i razne zanimljivosti na stazama. Od svega navedenog, biramo pješačenje do uzletišta za paragliding. U centru, pored ureda turističke zajednice, putokaz je kuda treba krenuti. To je ujedno i jedini putokaz.

Kaštelir_29032014_03

Hodamo, najprije kroz centar mjesta, zatim su kuće sve rjeđe i rjeđe, da bi ih na kraju zamijenile oranice, vinogradi i maslinici. Tipičan istarski krajolik. Ljudi se u ovom kraju pretežno bave poljoprivredom, maslinarstvom i vinogradarstvom, što se i vidi po širokoj mreži puteva. Kako nigdje nema putokaza, treba dobro paziti da se ne krene krivim putem. Konzultiramo se, stoga, GPS-om na mobitelu i zaključujemo da treba ići prema podvožnjaku ispod autoceste.

Kaštelir_29032014_04

Prolazimo ispod autoceste i s druge strane put vodi lijevo uz cestu, ravno i desno. Malo griješimo pa skrećemo lijevo, ali ubrzo to uviđamo pa se vraćamo preko livada na pravi put. Dakle, nakon podvožnjaka treba nastaviti ravno. Put vodi u borovu šumicu. Tek se ovdje pojavljuju oznake. Da smo na pravom mjestu znamo i po autima koji su parkirani. Još nekoliko koraka i pod nama se otvara dolina Mirne koja ovuda ide svojim putem do ušća. Na sjeveru je Grožnjan, a mi s duge strane Mirne u daljini vidimo Brtoniglu. Odavde se vidi i more, ali brda zaklanjaju pogled prema Antenalu gdje je ušće. Pogled je prekrasan. Nekoliko paraglidera uživa u svom sportu.

Kaštelir_29032014_09

Malo smo se odmorili, te krenuli natrag. Do podvožnjaka istim putem, a zatim lijevo tako da staza bude kružna. Prolazimo pored vinograda i maslinika kao i ranije. Proljeće je uranilo pa susrećemo i berače šparuga. Šparuga ima u izobilju. Ovo je pogodan teren, pa tko voli može nabrati večeru. Stazu smo zaokružili došavši do centra na način kako smo opisali iako je na panou staza označena drugačije. Ovako smo prešli 9,4 km i proveli jedan prekrasan dan u lijepoj prirodi. Kako iz Kaštelira vodi nekoliko pješačkih i biciklističkih staza, svatko si može odabrati nešto po volji.

Comments are closed.