Bale – pješačka staza

Nakon crkve i kažuna Sv.Foške krećemo prema Balama gdje smo uočili putokaze za pješačku stazu. Auto parkiramo pored treće oznake TRACKING, iz smjera Vodnjana. Put vodi prema brdašcu gdje se naziru ostaci crkve.

Bale_13032014_03

Nakon oko 1,5 km laganog hoda dolazimo do ostataka crkve Svete Katarine. Ostaci ove crkvice su iz 14. stoljeća, a posvećena je zaštitnici jezika i teškog govora.
Nastavljamo dalje, putem beremo šparuge kojih već ima, i dolazimo do raskrižja staza od kojih jedna vodi prema gradu Bale, a druga prema drugom brdašcu na kojem se naziru antene i ostaci nekih drugih građevina.

Bale_13032014_07

Biramo put prema drugom brdu. Uspon je lagan, staza dobra, hodamo bez napora. Na naše iznenađenje dolazimo do malog jezerca koje izgleda kao bazen sa stepenicama
za ulaz i gdje se ljeti možda može i kupati. Obilazimo jezerce i nastavljamo dalje prema vrhu drugog brdašca.

Bale_13032014_09

Tu je promatračnica (čeka) s koje je zasigurno dobar pogled, ali dosta puše bura pa se nismo popeli. Nakon promatračnice dolazimo do ostataka druge crkvice Sv.Mihovila koja je izgrađena na ostacima drevnog samostana, a dao ju je izgraditi 1855. god mons. Medelin. Samostan je izgrađen vjerojatno između 7. i 8. stoljeća, a prvi ga put spominje papa Aleksandar III. koji je 1177. god. ovuda prošao. Legenda kaže da je u ovom samostanu, između 1328. i 1367. god.umro Blaženi Julijan, zaštitnik Bala.

Bale_13032014_10

Dokument iz 1418. potvrđuje aktivnosti samostana, nakon toga ga Franjevci napuštaju. Danas su od crkvice ostali samo ostaci i vanjski zidovi, unutrašnjost je totalno devastirana. Ne možemo se dugo zadržati na ovom mjestu jer puše jaka bura. Razmišljamo, trebamo li se vratiti istim putem ili nastaviti putem koji vodi na drugu stranu. Odlučujemo se za drugu stranu, kako bi staza bila kružna. Put je dobar. Ne nekoliko se mjesta otvara dobar pogled na Bale. Dolazimo do livade s velikim hrastom na sredini i klupom ispod njega, te nastavljamo dalje. Sve smo bliže Balama. Izlazimo na glavnu cestu nasuprot groblja. Iz smjera Vodnjana, tu je prva oznaka TRACKING. Po asfaltu se vraćamo do auta. Stazu smo zaokružili i na način na koji smo ju mi prešli ima 4,5 km. Ostaci crkvica, malo jezero i pitomi krajolik dovoljan su razlog za odlučiti se za ovu laganu šetnju.

Comments are closed.