Šumber i Nedešćina

Šumber_19012013_012

Cestom iz Pićna prema Kršanu dolazi se do skretanja za Šumber. Nakon velikog kamenoloma započinje niz raštrkanih naselja koja čine Šumber. U zaseoku Stari Grad nalaze se ostaci srednjevjekovnog kaštela izgrađenog u 13. stoljeću, na granici između mletačkog i austrijskog dijela Istre. Sam naziv Šumber je dobio po vlasnicima kaštela, obitelji Schomberg ili Schemperger. Malo ispod kaštela nalazi se i crkva Sv. Ivana i Pavla iz 17. stoljeća (građena na mjestu starije crkve). Između nje i kaštela bilo je malo srednjevjekovno podgrađe.

Šumber_19012013_005

Po nekima kaštel kao feud dao im je oglejski patrijarh negdje u 14. stoljeću dok neki tumače kako je obitelj kupila dvorac i imanje od Mainharda od Račica. Bili su vlasnici imanja do kraja 14. stoljeća kada je cijeli posjed prešao u vlasništvo vlasnika Kožljaka.
Danas je kaštel ruševina obrasla u mahovinu i bršljan, porušena. Vrata se mogu otvoriti i može se ući u unutrašnjost. Ne znamo postoji li vlasnik, ali netko koristi natkrivene dijelove.

Šumber_19012013_006

Nama je cijelo vrijeme društvo pravio njemački ovčar koji nam nije mogao ništa ispričati o kaštelu, ali se je drage volje šetao i igrao s nama. Obišli smo unutrašnjost, potom i vanjski dio kaštela, prošetali uličicama zaseoka do mjesne crkve te uživali u spokoju i pogledu na dolinu rijeke Raše u podnožju mjesta.

Šumber_19012013_010

Nakon Šumbera odvezli smo se do Nedešćine.
Nedešćina je općinsko središte Istre s oko 580 stanovnika. Mjesto ima općinsku zgradu, trg, školu i sve ostale potrebne sadržaje.

Nedešćina_16042011_002

Zbunilo nas je što na zgradama piše Sv.Nedelja pa smo krenuli u istraživanje. Sv.Nedelja je općina u čijem se sastavu nalazi više mjesta. Sv.Nedelje nema nigdje na karti. To je općina koja sadrži 21 naselje. Općinsko središte poznato je i po umobolnici. U lokalnom kafiću popili smo dobru kavu i prošetali se mjestom.

Comments are closed.