Bajer jezero

Bajer jezero_16062012_003

Započele su ljetne vrućine, a bijeg od njih može se pronaći u prekrasnoj prirodi Gorskog kotara. Idemo u Fužine. Parkiramo se prije spilje, desno, kraj restorana koji ne radi, u dubokoj hladovini. Spilju Vrelo može se posjetiti u ljetnim mjesecima svaki dan, a u ostatku
godine subotom i nedjeljom. Duga je samo nekih 300 metara i vrlo laka za obići jer se obilazi ravnom stazom.

Bajer jezero_06082009_008

Spilja Vrelo

Od tu se spuštamo do jezera, na uređenu, betoniranu, šetnicu. Vidimo puno riba,
što do sada nikad nismo vidjeli. Kao da nas čuju, iz plićine bježe u dublje vode kako mi prolazimo. Uz šetnicu su postavljene klupe tako da se može odmoriti.

Bajer jezero_16062012_002

Toplo je. Uz malo hodanja, malo odmora, stižemo u centar Fužina gdje popijemo kavu. Nastavljamo s druge strane jezera. S ove strane su i dva izvora pitke vode, pa tko nema sa sobom, može napuniti bočice. Put na ovoj strani nije betoniran, kao s druge strane, ali je uređen i pretežno u hladovini. Nakon prolaska ispod vijadukta put je osunčan i lagano kreće uzbrdo.  Uskoro dolazimo na područje između dva jezera (Bajer i Lepenica) prepuno livada s cvijećem. Preko brane i nasipa prelazimo na drugu stranu i uz jezero Lepenica skrećemo na asfaltiranu cestu. Još malo, i već smo tu, kraj auta. Sveukupna dužina staze oko jezera je 7,3 km, a vremena za preći ju treba kako kome. Nama je trebalo više od dva sata, ali smo se putem zaustavljali i uživali u prekrasnoj proljetnoj prirodi.

Comments are closed.