Brtonigla – staza Zenon

Brtonigla_17032012_013

Pješačka staza Zenon započinje u centru Brtonigle gdje se pored crkve kreće lijevo asfaltiranom cesticom. U centru Brtonigle je i karta na kojoj su označene zanimljivosti u okolici Brtonigle. Između ostalog tu je spilja Mramornica, prirodni park Škarline i naša današnja staza. Nakon petnaestak minuta hoda asfaltom, on prestaje i počinje makadamska staza. Dolazimo i do prvog raskršća na kojem je označeno, desno staza Zenon, lijevo Škarline. Krećemo desno udaljavajući se od Brtonigle.

Brtonigla_17032012_004

Hodamo preko livada, pa izlazimo na novi makadamski put koji vodi u smjeru Nove Vasi. Ovdje nas okružuju vinogradi. S lijeve strane je brežuljak s kućicom sagrađenom 1936. koju žitelji zovu vodovod. Brežuljak nazivaju Žmergo. Kućica se i danas koristi za potrebe vodovoda. Staza dalje vodi lijevo kroz vinograd i livade i spušta se prema prirodnom parku Škarline. Ovdje nas dočekuju dva jezerca preko kojih je sagrađen most.

Brtonigla_17032012_003Brtonigla_17032012_006

 

 

 

 

 

 

Tu je odmorište sa stolom i klupama, idealno mjesto za predah i sendviče. Pokraj mosta je poučna ploča na kojoj piše o važnosti ovog područja. Dok se odmaramo društvo nam pravi kreket žaba. S druge strane mosta su i putokazi od kojih jedan vodi u kanjon Škarline, a drugi na stazu Rocco. To će biti neka od naših narednih destinacija.

Brtonigla_17032012_007

Nastavljamo stazom prema putokazu. Nakon, otprilike dvadeset minuta dolazimo do prvog raskršća od kuda smo krenuli. Cijela staza ukupne je dužine oko 7 km i pogodna je za laganu šetnju tihim i pitomim krajolikom. Za razliku od dosadašnjih staza po Istri po kojima smo pješačili, ova je staza izvrsno označena planinarskim oznakama. Na stazi smo u nekoliko navrata vidjeli srne, ali bile su prebrze da bi ih uspjeli snimiti. Zaključili smo da vlasnicima zemljišta zadaju glavobolju, jer su zemljišta ograđena žicom, pa treba paziti da se ne zapleteš.

Comments are closed.