Korita

Korita_02102011_003Korita se nalaze na Ćićariji, ispod Brajkovog vrha, a iznad sela Brgudac. Ako se dolazi kroz tunel Učka skreće se prema Lupoglavu i odmah desno za Lanišće. Iz pravca Buzeta, prođe se cijelo mjesto Lupoglav i onda skreće lijevo (putokaz za Brest i Lanišće). Nakon malo vožnje lijepim krajolicima u jednom lijevom zavoju skreće se desno za Brgudac. Putokaz postoji.
Selo je na 747 m nadmorske visine. Auto je najbolje ostaviti pored uređenog izvora na kraju sela, napuniti bočice izvorskom vodom, te otuda krenuti na uspon prema Koritima.
Staza je lijepo uređena. Prvi dio staze je kamenit, vodi kroz gustu bjelogoričnu šumu.
Nakon petnaestak min hoda šuma je sve rijeđa, bjelogorica ustupa mjesto crnogorici. Uspon je dosta strm (kako za koga), a hoda se oko 45 min po označenoj stazi.

To je ipak 45 minuta polaganog hoda.
Korita su smještena na livadi na 1010 m pod liticom Brajkove stijene na 1092 m i sastoje se od deset masivnih drvenih korita u čijem je podnožju poveća lokva bogata biljnim i životinjskim životom. Nekad su korita služila za napajanje stoke, a na poučnoj ploči piše i da su nekad žene nosile pitku vodu čak u Brgudac.

Korita_02102011_005

Na ploči je slika iz prošlosti s 13 drvenih korita. Nakon drvenih, bila su tamo betonska korita i bilo ih je samo četiri. Čak i u sušnom razdoblju voda izvire i prelijeva se iz korita u korito.
Korita smo posjetili u veljači 2008. godine kada su bila betonska, i u listopadu 2011. kada su obnovljena i napravljena drvena.

Korita_02102011_007
Uz izvor je uređeno odmorište s kojega se pruža prekrasan pogled na planinski masiv Učke, a jasno se vidi antena i kula na Vojaku. Postavljene su i poučne ploče koje govore o kulturnom i prirodnom značaju ovog mjesta, te biljnom i životinjskom svijetu.
Nedaleko od izvorišta nalazi se planinarski dom “Na Koritima” u kojemu se preko vikenda nudi smještaj i planinarski obrok, a za planinare i pečat.
Vratili smo se istim putem, a nekom drugom prilikom mogli bi s Korita bez problema doći do Planika. Od tamo pa do Poklona sve je nizbrdo pa bi to mogao biti dobar izlet (s dva auta).

Comments are closed.