Rt Kamenjak

Rt Kamenjak_27032010_006

Kamenjak je najjužniji dio Istre, poluotok dužine oko 9 km, razvedene obale dugačke čak 30 km. Do njega se dolazi iz Pule prema Medulinu, odnosno Prematuri. Na najnižem dijelu Premanture ulaz je na rt koji je ujedno zaštićeni krajolik, stanište 560 biljnih vrsta od kojih su mnoge rijetke i ugrožene. Ima čak 33 vrste orhideja. Arhipelag oko rta obuhvaća 11 nenastanjenih otočića.

Rt Kamenjak_01102011_005

Od ulaza u park najbolje je krenuti automobilom i zaustavljati se na raznim dijelovima, te spustiti do mora, jer svaka je uvala drugačija i lijepa na svoj način. Cesta je neasfaltirana pa će auto morati odmah na pranje kad se vratimo. U ljetnim mjesecima naplaćuje se ulaznica, u ostala godišnja doba ulaz je slobodan. U nekoliko smo navrata bili na rtu i obilazili ga pješice. Autom smo došli do uvale Njive i tamo parkirali. Nakon njiva i borove šume pred nama je prekrasna uvala sa šljunčanom plažom. Mjesto kao stvoreno za ranojesensko sunčanje i predah prije daljnjeg pješačenja. Već je mjesec listopad ali ljudi se još kupaju.

Rt Kamenjak_01102011_004

Krećemo stazicom uz more prema uvali Radovica.
Ako staza ne vodi uz more, povremeno se spuštamo. Nastojimo obići svaku uvalu. Nakon Radovice dolaze Velike Kršine od kuda je najbolji pogled na otočić Fenoliga gdje su pronađeni otisci stopala dinosaura. Vidi se i svjetionik Porer na istiomenoj hridi.

Rt Kamenjak_27032010_008

Na mjestima od kuda je dobar pogled postavljene su klupe, pa se može malo i odmoriti. Uz obalu idemo dalje preko Male i Velike Kolombarice te do punte Kamenjak. Spustili smo se do najjužnijeg dijela kroz zimzeleno raslinje dok nam se nije otvorio predivan pogled na stijene i more koje se razbija o njih. More je ovdje prekrasno bistro.

Rt Kamenjak_27032010_007

Nastavljamo dalje kroz nisko raslinje na uvalicu između Rta Franina i Portunina. Od ovuda vidimo zeleni otočić Fenera na kojem smo razaznali ovce na paši. Čudesni su oblici koje je priroda napravila iz stijena. Čudesna je ljepota ovog mjesta.
Na poluotoku je slaba ugostiteljska ponuda. Za lijepog vremena radi Safari bar smješten u gustom bambusovom šumarku gdje se može nešto popiti i pojesti.

Rt Kamenjak_27032010_009

Vratiti se može cesticom, ne uz more kako smo došli, već po sredini poluotoka. Ovaj je put kraći i vodi do vidikovca, okruženog bunkerima. S vidikovca “puca” pogled na sve strane poluotoka. Vraćamo se prema uvali Njive. Sa sedam prijeđenih kilometara vidjeli smo tako malo zato ćemo izlet zasigurno ponoviti.

Comments are closed.