Od Bresta do Bresta

Od Bresta do Bresta_19022011_007

Motiv današnjeg izleta je obići dva Bresta u Istri i razjasniti nedoumice koje se javljaju kada se spomene Brest. Krećemo kroz tunel prema Buzetu gdje u centru popijemo nezaobilaznu jutarnju kavu. Iz centra, vraćamo se na glavno raskršće te produžujemo ravno cestom prema željezničkoj stanici u smjeru Sluma. Zaustavljamo se povrh Buzeta na vidikovcu gdje se pruža pogled na cijelo buzetsko područje. Nije potpuno bistar pogled, ali svejedno zadivljuje.

Od Bresta do Bresta_19022011_002Od Bresta do Bresta_19022011_001

 

 

 

 

 

 

Nastavljamo kroz prekrasan krajolik kroz livade i pretežno crnogoričnu vegetaciju. Uskoro smo pokraj graničnog prijelaza Rakitovec. S lijeve strane pogled je na Žbevnicu. Često se zaustavljamo jer moramo ovjekovječiti prekrasnu prirodu koja nas okružuje.

Od Bresta do Bresta_19022011_004

Ne skrećemo desno prema Slumu već vozimo ravno i uskoro dolazimo u Brest pod Žbevnicom. Ovo je maleno mjesto sa nekoliko naseljenih kuća iako ih je u prošlosti bilo znatno više. Mjestom dominira crkva ispred koje je maleni zvonik. Na kraju mjesta je izvor pitke vode iz 1876.godine. Dok smo šetali mjestom došle su i maškare i zvončari kojima je valjda ova subota vrijeme za sakupljanje jaja.

Od Bresta do Bresta_19022011_006Od Bresta do Bresta_19022011_003

 

 

 

 

 

 

Nastavljamo dalje cestom. Zaustavljamo se pored presušenog izvora te dolazimo do raskršća gdje se lijevo skreće za Dane i Jelovice, a ravno je cesta koja vodi prema Lupoglavu i Rijeci. Vozimo ravno te prolazimo kroz Trstenik, Rašpor, Račju Vas, Lanišće, Semiće te dolazimo u Lupoglav. Prije dolaska na glavnu cestu skretanje je lijevo prema Brestu pod Učkom. Na samom skretanju zanimljive su laporaste dine.

Od Bresta do Bresta_19022011_010

Selo Brest pod Učkom živopisno je naselje koje se u cijelosti nalazi unutar Parka prirode Učka na 708 metara nadmorske visine usred plodnog polja na ćićarijskoj visoravni.Tražeći informacije o zanimljivostima Bresta pod Učkom pročitali smo da postoji jedan od najljepših vidikovaca pored mjesta.

Od Bresta do Bresta_19022011_011

Kako su vidikovci obično iznad mjesta, pored groblja krećemo makadamskim putem uzbrdo. Hodamo u jednom smjeru oko pola sata ali do vidikovca ne dolazimo. To je put koji vodi prema Učki te zaključujemo da nije pravi. Vraćamo se u mjesto. Srećemo poznanike
koje pitamo znaju li oni gdje je vidikovac. Kad su nas podsjetili da je Brest smješten na platou iznad tunela kockice su se brzo posložile te smo krenuli na drugu stranu, pored škole do zadnjih kuća gdje prestaje asfalt. Dalje, samo ravno, opet makadamskim putem. Vrijeme nam je ograničeno, čekaju nas još neke obaveze, te ne idemo predaleko.

Od Bresta do Bresta_19022011_012

Prateći vodu skrećemo u šumarak te dolazimo iznad jednog od većih slapova. Može se ga vidjeti po izlazu iz tunela ako se kreće s riječke strane.

Od Bresta do Bresta_19022011_018Od Bresta do Bresta_19022011_014

 

 

 

 

 

 

Odozgo izgleda pomalo zastrašujuće. Imamo pogled na cestu, naplatne kućice tunela, Vranje, kamenolom, Dragu, Velu Učku, Vojak, Krog. Tišinu narušavaju automobili koji prolaze. Preko livada vraćamo se do auta, te još nakratko zaustavljamo ispod drugog slapa na izlasku iz sela. Moramo sačekati lijepo vrijeme kako bi se vratili u Brest pod Učkom i nadoknadili propušteno.

Comments are closed.