Vrsar

Vrsar

Nakon dugog razdoblja kiše i lošeg vremena, konačno je osvanuo sunčan dan, stvoren za šetnju Istrom. Odlučili smo posjetiti Vrsar ili, kako ga talijani nazivaju, Orseru. Gradić je smješten na zapadnoj obali Istre, udaljen desetak km od Poreča.

Vrsar

Smješten je na brežuljku uz more, a vrsarski arhipelag sastoji se od 18 otočića. Najprije smo se uputili u obilazak stare gradske jezgre i vidikovac pored crkve sv.Martina.
Unutar prostora nekadašnjih gradskih zidina nastale su u prošlosti uske, krivudave ulice i mali trgovi. U uskim uličicama sačuvani su interesantni primjerci stambene arhitekture. Na vrhu brežuljka smjestila se crkva sv. Martina i kaštel. Crkva je dugo građena, a izgradnja je dovršena 1935. godine. Crkva se nalazi na prostoru nekadašnjih gradskih zidina. Zvonik je sagrađen tek 1991. godine.

Vrsar

Vidikovac je sa stražnje strane crkve. Pogled je doista sjajan. Vidi se marina, otočići koji oktužuju Vrsar, i vidikovac iznad kamenoloma. Uz crkvu je monumentalna i poluporušena palača koja je nekad bila ljetna rezidencija porečkih biskupa. Na ovom mjestu porečki su biskupi imali u 12. i 13. stoljeću najprije skromnu palaču koja se je tijekom nekoliko stoljeća neprestano pregrađivala i proširivala. Današnja palača izgrađena je u vremenskom rasponu od 14. do 18. stoljeća.
Bila je utvrđena, a osiguravao ju je obrambeni zid s kulama. Dijelovi obrambenog zida sačuvani su do danas. Uz palaču su sačuvane i dvije kule (13. st.). Na fasadi lijeve kule je sunčani sat, ali ne radi.

Vrsar

Spuštajući se od crkve i kaštela dolazimo do gradskih vrata koja vode van nekadašnjih gradskih zidina preko gradskog trga. Do danas su sačuvana dvokrilna vrata od tvrde istarske hrastovine koja smo probali zatvoriti. U blizini starih vrata je mala crkva Sv. Antuna Padovanskog iz druge polovine 17. st. s karakteristikama renesansno-baroknog stila.

Znamenitostima Vrsara treba pribrojiti i stare napuštene kamenolome. U vrsarskim kamenolomima lomio se kamen kontinuirano od rimskih vremena do naših dana.
Vrsar

Slijedi još šetnja morskom obalom kroz turističko naselje Belvedere do kampa Porto sole.


Vrsar

vrsar

Comments are closed.