Kraići – Oprtalj

kraići

Od Livada, gdje je sve u duhu dana tartufa, idemo prema Oprtlju. Zaustavljamo se u zavoju od kuda nam se čini najbolji pogled na dolinu Mirne, Livade i Motovun kako bi ovjekovječili trenutak. Pronalazimo i klupicu, mjesto za odmor i uživanje u pogledu uz samu cestu. Vrijeme nije najbolje za fotografiranje, ali nije hladno na jesenjem suncu. Nalazimo se kraj odvojka za mjesto Kraići te odlučujemo prošetati do mjesta. Vodi nas oko jedan km asfaltirane, uske, ceste.

kraićiMjesto je upravo idilično. S prekrasnim pogledom, uređeno u staroistarskom stilu, mirno i spokojno. Pozdravljaju nas stanovnici i njihov pas, a mi kroz mjesto prolazimo dalje jer vidimo staru, nenaseljenu kućicu malo dalje. Do tamo vodi neasfaltirani put. Susreli smo i neželjenog stanovnika, zmiju, koja nije djelovala ugodno, ali smo kasnije doznali da je bezopasna.

 

kraići

kraići

 

 

 

 

 

 

kraićikraići

Do kućice i natrag istim putem, pa se vozimo autom do Oprtlja. Bilo nam je već u početku neobično koliko auta se vozi prema Oprtlju, pa kad smo tamo došli doznali smo da je u tijeku kestenjada, lokalna fešta od kestena i maruna. Miris pečenih kestena namamio nas je, pa kupujemo malo kao      poslasticu. Vraćamo se do Sv.Lucije pa od tuda cestom maslinovog ulja prema mjestu Ipši. Zaustavljamo se opet u mjestu Beninići od kuda je s jedne strane pogled na Motovun, a s druge na Oprtalj. Žalimo što nije ljepše vrijeme. Ovom cestom dolazimo ponovno u Livade, od kuda slijedi povratak kući.

oprtaljoprtalj

Comments are closed.