Kamačnik

Kamačnik_06062010_001

Nakon Istre odlučujemo se za kanjon potoka Kamačnik, od ušća do izvora, u blizini Vrbovskog. Već smo jednom uživali u njegovim ljepotama, pa smo odlučili ponoviti doživljaj. U Vrbovskom je putokaz za kanjon, kojeg se držimo i preko željezničke pruge uskoro stižemo do tamo. Ulaznica je 15 kn, naplaćuje se u restoranu. Uz kavu, plaćamo i ulaznicu, te krećemo stazom.

Kamačnik_19052007_012

Zaključili smo kako nam gojzerice danas neće trebati, jer je ovo ipak uređena, kratka, pješačka staza, pa smo opet pogriješili. Na putu nas prati blato, gdje lagane cipele nisu pravi izbor. To nas ipak ne obeshrabruje, jer želimo proći cijelu stazu. Posebna atrakcija kanjona Kamačnik je put koji vodi čas rubom stijene, čas drvenim mostovima sagrađenim iznad potoka. Nakon šetnje među šumovitim obroncima dolazi se do izvora koji izgleda poput tamno zelenog jezerca. Izvor je dubok 410 m. Potok je od izvora do ušća dugačak tri km i desni je pritok rijeke Dobre, u koju se ulijeva nedaleko Vrbovskog. Ova je tekućica izuzetne ljepote, svaki metar njezinog toka drugačiji je od predhodnog.

Kamačnik_19052007_010

I tako do izvora i natrag, uz poučne table o biljkama i životinjama prolazimo više od šest km. Treba reći da nije sve baš tako divno, iznad Kamačnika prolazi vijadukt autoputa. Ne bi to uopće smetalo da nema groznog zvuka kad automobili prolaze preko željeznih spojeva na cesti.

Comments are closed.