Brijuni

Brijuni_18042009_014

Prekrasan, sunčan dan, zaokružili smo još ljepšim izletom na Brijune. Izlet započinje u Fažani, malom mjestu između Vodnjana i Pule. Karte za brod prethodno smo rezervirali, a kada smo zvali, neki termini već su bili popunjeni. Odlučili smo se za brod u ranim jutarnjim satima.

Fažana_01052010_001Fažana_18042009_002

 

 

 

 

 

 
Kupovinom karte dobiva se, osim prijevoza brodom, obilazak Velog Brijuna uz pratnju turističkog vodiča. Vožnja brodom traje oko 15 minuta, i već smo tu, na bajkovitim travnjacima, okruženi tišinom i zelenilom, životinjama i besprijekorom.Grupi, u vožnji turističkim vlakom, pridružujemo se do Safari parka, a onda ju napuštamo i krećemo u samostalni obilazak parka. Najprije smo prošetali safari parkom.

Brijuni_18042009_007

Do ograde su nam došle zebre, ljama, konji kojima smo namještali frizuru, a noj je izveo svoj neobični ples. U parku su četiri noja, tri ženke i jedan mužjak, a doznali smo i da je jedno nojevo jaje kao 24 kokošja.  U safari parku još se mogu vidjeti boškarini, indijske svete krave i slon. Brijunski indijski slon (Elephans maximus) poklon je 1974. godine iz Indije. Na žalost samo je jedan slon ostao, drugi je nedavno uginuo.
Po izlasku iz safari parka krenuli smo preko livada u potrazi za životinjama koje slobodno
šeću po otoku. To su pretežno srne i srndaći koji su toliko navikli na ljude da dopuštaju da im se približimo na nekoliko metara. Šetali smo među njima, svaki put ponovno zadivljeni.
Nekad je na otoku postojao i ZOO, sada je zapušten i u njemu nema životinja. Postoji samo rezervat ptica, ali i njih je manje nego prošli put.

Brijuni_18042009_020

Koki (poznati kakadu) vratio se na Brijune. Doznali smo da je neko vrijeme živio u Zagrebu gdje je bio nesretan, pa su ga vratili. Nije u svojoj ljetnoj rezidenciji u centru, već u fazaneriji. Došao je do nas i počastio nas cijelim svojim repertoarom. Puno je govorio, šepurio se, kreštao, plesao. Bolji animator od njega Brijunima ni ne treba.

Brijuni_01052010_026

Koki

Susjeda u fazaneriji mu je i papiga ara koja je ljubomorna na njega pa i ona izvodi svašta da privuče pažnju. Otišli smo i do Brijunske bare. Bara se nalazi malo iza hotela Neptun, odmah uz najpoznatiji brijunski drvored. Zatim smo otišli do uvale Verige gdje se smjestla rimska vila. Gradnja vile započela je u 1. stoljeću prije Krista, a najveći sjaj dosegla je u 1. stoljeću poslije Krista. Pojedini dijelovi vile koristili su se do 6. stoljeća.Sastojala se od više građevina za različite namjene smještenih na pomno odabranim lokacijama u raznim dijelovima zaljeva. Na velikom Brijunu može se vidjeti i maslina stara čak 1600 godina, jedna od najstarijih na cijelom Sredozemlju.

Brijuni_01052010_017

Inače Brijuni su arhipelag od 14 otočića na jugozapadnoj obali Istre. Izleti se organiziraju na Veli Brijun, a na Malom Brijunu po ljeti djeluje teatar.
Zadivljen ljepotom Brijuna i Tito ih je izabrao za svoju službenu rezidenciju, te ovdje ugošćavao razne državnike. O svemu tome svjedoči foto izložba “Tito na Brijunima”. Osim ove izložbe možete pogledati i izložbu životinja, makar su žive životinje na otoku daleko interesantnije.
Nakon podosta prijeđenih kilometara u popodnevnim satima napustili smo Brijune. Nacionalni park Brijuni je magično mjesto u kojem su se priroda i čovjek stopili u zajedničkoj ljubavi. Oprostili smo se s njima s doviđenja, nikako zbogom…

Comments are closed.