Opatija, Brtonići i Frki

Opatija_10042010_008

Od planiranog planinarenja morali smo odustati jer nas je iz PG županije ispratila, a u Istarskoj dočekala, sitna kiša. Izlaskom iz tunela rađa se novi plan. Što se više udaljavamo od Učke vrijeme je sve bolje i bolje. Mami nas, prošli put propuštena, Opatija u okolici jezera Butoniga. Ponovno u Pazinu skrećemo prema Grdoselu. Zaustavljamo se na mostu Dušani, te prošetamo do vojnih objekata u blizini. Danas u ruševnom stanju, nekada sigurno od značaja.

Opatija_10042010_007Dušani_10042010_001

 

 

 

 

 

 

Nastavljamo do Kršikle. Sad već jako dobro znamo kamo trebamo skrenuti, pa u samom mjestu skrećemo uz putokaz za Frki. Uskoro smo pokraj putokaza za Opatiju do koje vodi neasfaltirana cesta. Parkiramo uz cestu, te se upućujemo pješice nizbrdo. Proljeće je konačno stiglo u svojoj punoj ljepoti. Zazelenilo je livade, procvalo je proljetno cvijeće, voćnjaci su u punom cvatu.

Opatija_10042010_002

Nakon oko jedan km pješačenja dolazimo do crkvice ispod koje vidimo napušteno selo. To je Opatija koja nam je bila cilj. To je treća Opatija. Prva je ona koju svi znaju na Kvarneru, druga u podnožju Kostela blizu Buzeta i sad ova. U mjestu tek tri kuće, neke porušene, a sve napuštene. Iznenadili su nas kućni brojevi jer smo vidjeli broj 33 i 34, a gdje je ostalih 32, nismo znali. Ovjekovječujemo pogled iz Opatije, pronalazimo zgodno mjesto za odmor, te se opuštamo okruženi tišinom i prekrasnim pogledom.

Opatija_10042010_005

Pogled je na jezero, okolne brežuljke, malena mjestašca u okolici. U daljini lociramo Vrh te Ukotiće i ostala mjesta u kojima smo bili prošli put. Upućujemo se dalje iz Opatije s namjerom da dođemo do obližnjeg mjestašca na susjednom brežuljku. Na izlazu iz mjesta, put se račva, te umjesto povratka odlazimo do mjesta Brtonići.

Brtonići_10042010_003

Mjesto slično Opatiji, s tri napuštene kuće i pogledom na jezero. Ovdje su kućni brojevi 29, 30 i 31. Zaključujemo da ovdje netko ipak dolazi. Jedna je kuća uređena. Prekrasno mjesto za godišnji odmor ako želite pobjeći od svega. Iz Brtonića se ne moramo vraćati u Opatiju, vodi makadamska cesta uzbrdo, te zaključujemo da ćemo, krenemo li po njoj doći točno do auta. Tako je i bilo. Putem se beru šparuge za večeru. Kružna stazica kroz ova dva čarobna mjesta dugačka je oko tri km, ali zasigurno vrijedna da ju se obiđe.

Brtonići_10042010_004

Autom dalje idemo do Gržana, pa dalje do Frki. Ovdje se nalazi seoska kuća “Vila Ladonja” koja služi za seoski turizam. Prekrasno je uređena, ima pogled na jezero, a u okolici su i biciklističke staze. Tu je i kraj asfaltirane ceste. Okrećemo se i vraćamo istim putem.

Frki_10042010_002
Zaustavljamo se još na skretanju za Kras Grdoselski, gdje je u blizini još jedan slap i pećina. Slap je na Grdoselskom potoku, pa, iako nema puno vode, zadivljuje ljepota kraške prirode.

Grdoselski potok_10042010_003

Šparuga ima u izobilju. Večera je osigurana, pa tako i završavamo današnji izlet.

Comments are closed.