Butoniga

Butoniga_28032010_002

Jezero Butoniga u samom je srcu Istre, a opskrbljuje vodom cijelu okolicu čak do Pule. To je umjetno jezero, nastalo krajem 80-tih godina prošlog stoljeća, puni se iz potoka Butoniga i drugih tokova, a smješteno je među brežuljcima, te okolici daje posebnu ljepotu.

Butoniga_28032010_001

Krenuli smo u pravcu jezera iz Pazina prema Grdoselu do Kršikle. Kršikla je malo mjesto iznad jezera. Ispred crkvice kraj groblja parkiramo, odakle se pruža lijep pogled.

Butoniga_28032010_005Butoniga_28032010_004

 

 

 

 

 

 

Plan je bio doći do male Opatije iznad samog jezera ali nismo imali pravu kartu uz sebe pa nikako odgonetnuti gdje bi to bilo (a jednostavno je). Spuštamo se uskom, ali asfaltiranom, cesticom do sela Kišići, misleći kako ćemo od tuda doći do samog jezera. Mještana pitamo može li se doći do jezera, pa nas upućuje. Hodamo oko jedan km, dolazimo do jezera, ali nepristupačno je, blatnjavo i pogled nikakav.

Butoniga_28032010_007

To nije mjesto za izvaditi sendviče iz ruksaga. Zamislili smo to drugačije i sad moramo mijenjati plan. Htjeli smo čim bliže jezeru iako smo znali da to neće ići. Pristup je ograničen.
Vraćamo se do auta, te odlučujemo ići na drugu stranu jezera kad s ove nismo obavili zamišljeno. Vraćamo se u Pazin, te krećemo prema Kašćergi i Zamasku. Preljepi su krajolici u okolici jezera. Zaustavljamo se često i otkrivamo prekrasne vidike.

Butoniga_28032010_014

Pokraj ceste, ispod sela Ukotići, s pogledom na cijelo jezero, sjedimo i pokušavamo odgonetnuti koja to sve mjesta vidimo. Nastavljamo dalje, prema Vrhu i Buzetu gdje planiramo popiti kavu. Zadovoljni smo jer smo stigli obići dobar dio jezera, a u onu promašenu Opatiju moramo se vratiti s kartom.

Comments are closed.