Zaboravljena Istra

Učka_20032010_001Današnji izlet je pomalo neobičan. Pružila nam se prilika da s prijateljem, koji ima pogodan auto za makadamske ceste, obiđemo sela u Istri do kojih inače ne bismo došli. Preko Učke vozimo se starom cestom. Učka je u oblacima, vidljivost je slaba, a mi se nadamo da će s druge strane biti bolje.

U podnožju kod tunela idemo prema Labinu. U Letaju skrećemo desno i vozimo prema Pazu. Prvo je cesta asfaltirana i uska, kasnije neasfaltirana. Dolazimo u Belaj gdje se smjestio ladanjski dvorac iz druge polovice 16. stoljeća.

Belaj_20032010_005

 

 

 

 

 

Sagradila ga je obitelj Barbo, kasnije je barokiziran, u 17. i 18. stoljeću. Od 1668. do 1945. god u posjedu je obitelji von Auersperg.  U prizemlju je kapela s baroknim oltarom, te nadgrobnim pločama plemićkih obitelji iz okolnih mjesta. Danas je dvorac u rekonstrukciji, ne može se vidjeti što skriva unutrašnjost, ali se može zamisliti nekadašnji raskošan život plemićkih obitelji. Ispred dvorca nalaze se vinogradi, a nama je pravo mjesto za ispijanje kave iz termosice.

Belaj_20032010_004Nastavljamo prema Pazu do kojeg nas vodi oko tri km neasfaltirane ceste.

Paz_07012012_001

Ovdje se nalazi ruševina srednjevjekovnog kaštela koji su počeli graditi Waldersteini, a obnovila ga je obitelj Barbo 1570.god. Zbog stoljetnog propadanja danas kao da je u »smrtnom« zagrljaju nabujale vegetacije. Kameni blokovi zidina ne mogu se pravo razaznati ni s jedne strane. Čak i u današnjem ruševnom stanju kaštel dominira selom.

Iz Paza nastavljamo prema Cerovlju. Skrećemo u Tupaljicu, gdje je na vrhu brežuljka kuća s prekrasnim pogledom na Boljun,i ostala okolna mjesta. Zaustavljamo se i promatramo okolna mjesta. Zvukova nema, samo poneka ptica.

Tupaljica_20032010_004Tupaljica_20032010_002

 

 

 

 

 

 

Vraćamo se na glavnu cestu, jer dalje se nema kuda. Prolazimo kroz Afriće, te skrećemo u Čehi i Bregi.Nesfaltiranom cestom vozimo se nekoliko km kroz šumu, te napokon dolazimo do mjesta i asfalta. Nalazimo se u selu Gospodi u čijem podnožju je glavna cesta Paz-Cerovlje, te Rakov potok i umjetno jezero koje služi za eksploataciju gline.

Rakov potok_20032010_002

Vozimo do Cerovlja te u mjestu idemo preko pruge, pa desno. Prolazimo kroz Borut, Čuleti, pa prema putokazu skrećemo opet na makadamsku cestu za Poljanice i Iveći. Do Poljanica nismo došli, ali smo se zaustavili u Ivećima.

Iveći_20032010_002

Selo s pet kuća, od čega su četiri napuštene i zapuštene. U jednoj ipak netko stanuje ili možda povremeno dolazi. Nagađamo kako ovdje izgleda kad napada snijeg. Trebaju dobre zalihe, a da bi se do ovuda stiglo treba i malo robusniji auto. Sportski ne prolaze. Ovdje čak nalazimo i na dvije olupine automobila. Za jednu zaključujemo da je FIAT milecento iz 1959. godine prošlog stoljeća. Da se uredi, bio bi to dobar primjerak oldtimera.

Iveći_20032010_004

Ipak fascinira tišina i mir ovog zaboravljenog sela. Vraćamo se istim putem. Zaustavljamo se povremeno, te uživamo u pogledu. Tako lociramo Hum u daljini. Opet smo na cesti prema Lesišćini. Skrećemo prema Sv.Stjepanu, te se vozimo uskom cesticom.

Iveći_20032010_005

Dolazimo u Lesišćinu, te preko Dolenje Vasi nastavljamo prema Učki. S primorske strane Učke vrijeme je puno lošije nego s istarske strane. Ipak, zamislili smo piknik, pa izlet završavamo na maglovitoj Učki s logorskom vatrom i pečenim kobasicama.

Comments are closed.