Od Budave do Boljuna

Lijep, sunčan dan, rano nas je izvukao iz kuće. Destinacija je bila uvala Budava od koje smo puno očekivali. Uvala se nalazi između Valture i Kavrana. Nadali smo se dugačkoj šetnji uz more, koja se na žalost nije dogodila. Do uvale vodi neasfaltirana cesta, dugačka nekoliko kilometara, i nema mjesta gdje bi se moglo šetati.

Od Budave do Boljuna_27022010_001Od Budave do Boljuna_27022010_002

 

 

 

 

 

U uvali se nalazi uzgajalište orada, brancina i zubataca, te vojni objekti kojima je pristup zabranjen. Osim potpuno uprljanog auta od ove uvale malo ostaje u sjećanju. Kako smo u jutarnjim satima puštali Učku iza sebe zaključili smo da bi bilo interesantno provesti se lokalnim cesticama u okolici Lupoglava.

Od Budave do Boljuna_27022010_007

Tako na povratku iz Pule skrećemo prema Cerovlju, tj. prema podnožju Učke s istarske strane. Uska cestica vijuga najprije koritom Pazinčice, pa se diže i spušta prateći i presjećajući istarski ipsilon. Zaustavljamo se na puno mjesta, foto zapise Učke imamo s raznih uzvisina.

Od Budave do Boljuna_27022010_005

Prolazimo kroz Borut,  Lesišćinu do Dolenje Vasi. Povremeno je zaustavljanje da bi snimili ljepote naše Istre, makar ne nalazimo mjesto gdje bi mogli malo hodati.

Od Budave do Boljuna_27022010_012

I tako dolazimo do Boljuna. Već ranije taj nas je gradić oduševio svojom ljepotom. U gradiću se nalazi utvrda koja potječe još iz rimskog doba.
Spominje se već u IX-X st. Kao i ostali gradovi – utvrde u Istri i ovaj gradić ima svoju dugačku povijest o kojoj ima puno tekstova, a nas je osvojio svojim pogledom na Boljunsko polje, Učku i rijeku Boljunšćicu.

Od Budave do Boljuna_27022010_017

Želite li provesti dan bez stresa, uživati u prirodi, provezite se ovom cestom i uživajte.

Comments are closed.