Žbevnica

Žbevnica_003

Povrh Bresta i županijske ceste Buzet-Brest-Vodice, u blizini državne granice Hrvatske i Slovenije, na 1014 m nadmorske visine nalazi se Žbevnica, vrh na Ćićariji. Sunčano vrijeme, bez oblaka na nebu ponukalo nas je da ovaj planinski vrh još jednom “osvojimo”. Ne idemo kroz tunel, već preko Jurdani, kroz Zvoneću, Žejane, Mune, Dane, preko Vodica do Bresta.

Žbevnica_012 Žbevnica_011

 

 

 

 

 

U PG županiji mjesta su pod snijegom, a kako se spuštamo u istarsku županiju, snijeg polako nestaje, tako da ga u Brestu nema ni u tragovima. Malo iznad Bresta ostavljamo auto pokraj putokaza za Žbevnicu, te krećemo. U našem prethodnom pohodu na Žbevnicu krenuli smo iz Bresta od izvora vode, a ovaj put smo htjeli istražiti i drugu (kraću) varijantu. Najprije dolazimo do planinarskog doma ispred kojeg je vidikovac i klupe za odmor. Dom je zatvoren, a pokraj njega je putokaz koji kaže da do vrha treba 35 min.

Žbevnica_013

Počinje uspon. Najprije je uspon kroz zavjetrinu, dosta strm i naporan, a zatim se dolazi na ne tako strmu padinu koja vodi do vrha, a gdje bura tako jako puše, da je u stvari ovaj dio teži i naporniji. Kako se uspinjemo tako se otvaraju vidici.
Široko područje vrha i prilaza pokriveno je pitomim bujnim livadama, čija se trava nekada kosila za stoku, a na nižim je kotama borova šuma, mjestimično i gusta. Šibani burom, dolazimo i do vrha. I tamo jako puše, uvlači se zima u kosti, ali samo malo niže na južnom obronku iznad Bresta zavjetrina je i mjesto gdje se može sjesti, odmoriti se i uživati u toplom zimskom danu. Iako je dan sunčan, sumaglica onemogućuje vidik kakav inače Žbevnica pruža. A pruža pogled na široko okolno područje, od Slavnika i drugih vrhova u Sloveniji do Planika i Učke na istoku, te na veći dio središnje Istre do mora. Prošli put kad smo bili jasno smo vidjeli Kopar i talijansku obalu, dok sada to nismo mogli. Unatoč tome pravo je uživanje u miru i tišini koja nas okružuje.

Žbevnica_017

Povratak, istim putem, dijelom i kroz snijeg koji se nije otopio, kroz šibanje bure, pa strmi spust. Spuštanje je ipak lakše. U Brestu je izvor vode povrh kojeg piše godina 1876., a koji i kod ovih niskih temperatura nije zaleđen, pa punimo bočicu vodom. Gledamo na Žbevnicu iz Bresta, a kako se udaljavamo prema Buzetu stalno se okrećemo i lociramo mjesto gdje smo bili. Iako nismo planinari, veseli nas što smo osvojili još jedan vrh i to već drugi put.

Žbevnica_019Žbevnica_010

 

 

 

 

 

 

U galeriju fotografija pridodali smo i nekoliko s našeg prvog pohoda kad je vrijeme bilo bolje i kad je pogled dalje dosizao.

Comments are closed.