Červar Porat

Červar Porat_001

Kišovito zimsko jutro u Primorju navelo nas je da odemo čim zapadnije, pa smo se odlučili za šetnju Červar Poratom, naseljem u blizini Poreča. Nalazi se u luci Červar koju čine dvije manje uvale, Lunga i Sveta Marina. Uvala je bila naseljena već u rimsko doba o čemu svjedoče ostaci velikog rimskog gospodarskog kompleksa s keramičkom peći u jednoj, a uljarom na drugoj strani. Peć je radila u I.stoljeću, a uljara i poslije, do II. ili III. stoljeća. Računa se da je naselje napušteno u V. ili VI. stoljeću. Kasnije, u XVIII. i XIX. stoljeću na području starog Červara izgrađen je veliki gospodarski kompleks, a 1970. god. i novo naselje za 6500 stanovnika, apartmanskog tipa. Apartmani su služili kao kuće za odmor. Naselje je dobilo i hotel, te sve druge turističke sadržaje (trgovine, restorane, sportske objekte). Osim toga u uvali Lunga napravljena je marina s 450 vezova.

Červar Porat_002

U zaleđu mjesta nalazi se maslinik s čak 45000 maslina. Obala, osim marine i lučice u mjestu, obiluje šljunčanim plažama.
“U vrijeme Domovinskog rata mjesto je služilo za smještaj prognanika i izbjeglica, a u novije doba sve se više profilira kao stalno naselje gubeći sezonski značaj.” (Izvor: Istarska enciklopedija).

Červar Porat_003

Naš zimski doživljaj Červar Porata baš i nije bio doživljaj mjesta gdje stanovnici stalno borave. Uličice su opustjele, trgovine zatvorene, hotel polurazrušen i godinama napušten. Radi tek jedan restoran i jedan kafić gdje se nakon šetnje mjestom može popiti dobra kava.

Comments are closed.