Plomin

Plomin_12122009_001

Na staroj cesti Rijeka-Pula, 12 km prije Labina smjestio se, na brežuljku iznad zaljeva i drage, Plomin. Plomin je atraktivan zbog kulturnopovijesne baštine i vidikovca s kojeg se pogled pruža prema Velim vratima na Kvarneru, otoku Cresu i Riječkom zaljevu.

Plomin_12122009_003

Stari naziv Plomina je Flavona, a daju ga svom naselju pretpovijesni stanovnici. Naziv Flavona zadržali su i rimljani, a cijeli Kvarnerski zaljev nazvali su po Flavoni Sinus Flanaticus. Prvi pisani trag o starom Plominu datira iz otprilike 100 godina p.n.e. (Artemidor iz Efeza). Na mjestu današnjeg Plomina nalazilo se pretpovijesno naselje, a rimska Flavona bila je niže, u Plominskom zaljevu.

Plomin_12122009_002
Za vrijeme srednjeg vijeka naselje se opet seli na pretpovijesnu lokaciju, brežuljak iznad zaljeva. U doba mletačke uprave od 13-16. st Plomin je najizloženija utvrda na istočnoj obali Istre koja je teško stradala u mletačko-austrijskim sukobima 1599. god kada su ga razrušili uskoci.

S glavne ceste ulazi se u plominsku starogradsku jezgru. Odmah ispred je župna Crkva blažene djevice Marije sa zvonikom izgrađena 1474. godine. U njoj su otkrivene freske autora Alberta iz Konstanza. U mjestu su očuvani utvrde i bedemi iz 13. i 14. st, te iz 16. i 17. st. Mnogo građevina ima renesansna i barokna obilježja.

 

Plomin_12122009_005

 

 

Na kućama su grbovi starih plominskih obitelji. Najznačajniji objekat je jednobrodna crkvica sv.Jurja Starog iz 11. st. Nekad je to bila župna crkva. Na južnom zidu crkvice je ulomak ploče s rustičnim kasnoantičkim prikazom Silvana na kojoj je kasnije, u 11. st, uklesan glagoljski natpis – Plominski natpis.

Plominske starogradske ulice danas izgledaju vrlo loše i oronulo. Mnoge su kuće porušene, bez krovova, i čini se da se ne radi na njihovoj obnovi.

 

 

 

Plomin_12122009_008

 

Iza crkve sv.Jurja Starog je vidikovac na plominski zaljev koji baš i ne krasi okolicu. Naime, Početkom 70-tih prošlog stoljeća izgrađena je prva termoelektrana, krajem 80-tih i visoki dimnjak koji su trajno devastirali čitav ovaj prostor.

Da nema tih termoelektrana Plomin bi danas bio među najljepšim gradićima na hrvatskoj obali, ovako kontinuirano propada već desetljećima.

 

 

 

Comments are closed.