Kamenolom Mionfiorenzo i Monkodonja

Mionfiorenzo_22112009_003

U okolici Rovinja čak su dva spomenika, oba u pravcu Bala i Pule. Prvo se zaustavljamo pokraj kamenoloma Monfiorenzo ili Fantazija. Ovo je geološki spomenik prirode, proglašen 1987. godine zaštićenim. Područje je označeno i ograđeno. Uređen je prilazni put i parkiralište. Cijelo nalazište nalazi se na površini od 4,05 ha.

Mionfiorenzo_22112009_001

Ovaj je kamenolom jedinstveni primjer sedimentologije  vapnenca i jedan je od najvažnijih i najinteresantnijih kamenoloma svijeta iz kojeg je vidljiv genetski razvoj istarske obale. Brojni slojevi svjedoče o postojanju okamenjenih livada sačinjenih od modrozelenih algi koje su, pomiješane s vapnenačkim muljem, bile nanašane tijekom 130 milijuna  godina na kopno snagom morskih struja. Pažljivijem će posjetiocu kamenolom Fantazija prikazati niz brazda stvorenih od crno-bijelih slojeva dolomita.

Mionfiorenzo_22112009_002

Osim toga, vidljive su pukotine nastale stezanjem i isušivanjem mulja koje se utisnulo u već stvoreni sediment. Donji dio tih kamenih naslaga nastao je ispod razine dopiranja nekadašnjeg mora, dok je gornji dio nastao kao rezultat plime. Stijene iz ovog kamenoloma služe za znanstveno objašnjenje postanka sličnih stijena u svijetu, koje sadrže samo neke, a ne kao Fantazija sve dokaze i pokazatelje takvog tipa postanka. Laiku, poput nas, ovo je samo hrpa kamenih blokova, ali kada nešto o tome pročita, i ovo mjesto posjeti, svatko može zaključiti kakva se vrijednost ovdje krije, a to su znali i stari rimljani i mlečani. Tako su iz rovinjskih kamenoloma bijelog kamena građene u Veneciji mnoge raskošne građevine, među kojima kao najznačajnije “Duždeva palača “, prokurative na Trgu Sv. Marka, crkva “Santa Maria della Salute”, te poznate građevine u Padovi i Anconi.
U tijeku je izrada projekta valorizacije ovog spomenika prirode.

Monkodonja_22112009_001

Nastavljamo dalje prema Balama i uskoro dolazimo do našeg slijedećeg odredišta, Monkodonje. To je jedna od 350 registriranih gradina na području Istre. Auto ostavljamo pokraj glavne ceste i prošetamo putem od oko jednog km do gradine. Nalazi se na brežuljku, a o njenom postojanju nije se znalo do 1953. godine. Samo ime je na talijanskom, a u prijevodu znači “brdo dunja”.

Monkodonja_22112009_003

Ovdje su pronađeni ostaci iz brončanog doba. Brojne su utvrde nastajale u razdoblju od 1800 – 1200 god.pr.Kr, pa tako i Monkodonja. Vrh uzvisine predstavlja prostrani plato nastao velikim radovima zaravnavanja čime je stvoren prostor za organiziranje naselja. Naselje je bilo građeno tehnikom suhozida uz uporabu drva, šiblja i blata, posebno za izgradnju kuća i drugih objekata. Monkodonja je raščlanjena na središnji prostor akropole koji je zauzimala aristokracija i vladajući sloj. Vidljivo je to po ostacima građevina, koje su u ovom dijelu nešto veće.

Monkodonja_22112009_004

Pred akropolom se rasprostirao niži prostor gornjega grada u kojem su živjeli obrtnici. U prostoru uz zidine, bio je i donji grad s ostalim stanovništvom. Procjenjuje se da je ovdje nekada živjelo i do tisuću stanovnika. U gradinu se ulazilo kroz dvoja vrata, od kojih su se jedna nalazila na zapadnoj strani naselja, a druga na sjevernoj.

Monkodonja_22112009_006

Zapadna su vrata gledala prema obližnjoj morskoj obali, i bila su glavni ulaz u gradonsko naselje. Ova su vrata u početku bila jednostavan prolaz u bedemu, međutim zbog povećanja opasnosti od neželjenih upada s vremenom su nadograđivana tako da su postala jedna respektabilna obrambena građevina. Ona su osim što su morala onemogućiti prodor napadačima u samo naselje imala i funkciju odvraćanja od napada na samo naselje.

Monkodonja_22112009_002Monkodonja_22112009_005

 

 

 

 

 

 

Sjeverna su vrata puno jednostavnija i ona su u stvari jedan uski cik-cak koridor kojim se ulazilo i izlazilo iz naselja. Uz sjeverna vrata pronađena je i masovna grobnica, ali iz nešto
novijeg doba – vremena prodiranja Avara i Slavena. Za vrijeme istraživanja gradine, koja još uvijek traju, nađeno je mnoštvo ulomaka keramičkih posuda za svakodnevnu uporabu, i određen broj metalnih predmeta koji su omogućili arheolozima da ovo naselje datiraju od ranog do srednjeg brončanog doba.

Monkodonja_22112009_007

Niski oblaci kvarili su pogled prema morskoj obali, ali za lijepog vremena sigurno je vidik lijep. Izlet smo završili u Rovinju na pizzi u pizzeriji Roma. I njezin interijer, kao i sav današnji izlet odiše prošlošću, pa je izbor bio dobar nastavak, a i s pizzom smo zadovoljni.

Comments are closed.