Duga uvala

Vremenska prognoza govorila je da bi na jugu Istre moglo biti dobro vrijeme unatoč kiši u Primorsko-Goranskoj županiji. Prolaskom kroz tunel Učka, stvarno, kiša prestaje ali je i dalje tmurno. Današnje odredište je Duga uvala, turističko naselje u uvali Vinjole, 3 km jugoistočno od Krnice, a u općini Marčana.

Duga uvala_14112009_001

Izgradnja turističkog kompleksa započela je 1986. godine za potrebe dječjeg odmarališta. U projekt se uključilo oko 300 hrvatskih poduzeća, a sveukupne radove preuzela je Industrogradnja. U razdoblju od 1988-91. dovršeno je oko 700 apartmana za prihvat 2100 osoba, te hotel Croatia s 252 kreveta. U sklopu hotela otvoren je 1996. god moderni zdravstvno-rekreacijski centar sa zatvornim bazenom, ambulanom, dvoranom za
fitness, i sadržajima za wellness, osobito za goste s reumatskim bolestima i traumatskim posljedicama.Uz zdravstveni turizam, omogućen je i razvoj aktivnoga sportsko-rekreativnog turizma na teniskim i golfskim terenima, polivalentnom igralištu za nogomet, rukomet i odbojku te boćalištu. Dogradnjom depadanse proširen je hotelski smještajni kapacitet na 2600 kreveta. Okolno obalno područje obraslo mediteranskom vegetacijom ima izraženu ambijentalnu vrijednost. (Izvor: Istarska enciklopedija)

Prošetali smo Dugom uvalom, zamišljali kako je tamo po ljeti i uživali u mirnoj šetnji. A šetati se ovdje stvarno može. Lijepo uređena šetnica mami da joj se pridružite. Malo na jednu stranu, pa malo na drugu od mjesta gdje smo parkirali i hodali smo nekih tri km.

Kavran_14112009_001U povratku zaustavljamo se u Kavranu, malom mjestašcu 9 km jugosistočno od Marčane.
Od Duge uvale do Kavrana vidjeli smo “naselja” objekata nastalih od kamp kućica. Sve djeluje prilično ružno i kvari lijepu prirodu. Tako smo vidjeli i zpušteni kažun u središtu ovakvog naselja.

Kavran_14112009_003

Comments are closed.