Palud – Bale

Od Rovinja skrenuli smo lijevo prema Balama. Cilj, uvala Palud, odnosno močvara gdje je danas, za sada, jedini ornitološki park u Istri.

Palud_17052009_002

Palud je prirodna depresija u neposrednoj blizini mora, koja se, zbog pritjecanja vode s okolnih brda i zaravni i iz izvora na sjevernoj strani, pretvorila u močvaru. Početkom prošlog stoljeća prokopan je 200 m dugačak kanal do mora da bi se povećao salinitet vode u močvari i time onemogućilo razvijanje ličinki komaraca koji su bili prijenosnici malarije. Spajanjem močvare i mora ovdje su se našli novi stanovnici kao što su jegulje, cipli, vodene kornjače i oko 200 vrsta ptica. Do Paluda se dolazi neasfaltiranom cestom prema putokazima. Na ulazu u rezervat stoji kućica i drvena tabla od koje je najbolje krenuti desno.

Palud_17052009_006Palud_17052009_003

 

 

 

 

 

 

Ubrzo se dolazi do kućice namijenjene promatranju ptica. Nismo imali previše sreće, te nismo vidjeli raznolikost životinjskog svijeta, ali smo prošetali oko cijele močvare. Do močvare se ne može niti doći osim na mjestu gdje je postavljena kućica, a put oko močvare dugačak je oko 3,5 km.

Palud_17052009_005

Sasvim blizu mora nalaze se i ostaci crkve sv.Damijana. Crkva je  sagrađena negdje u 11. stoljeću. Pretpostavlja se da je nekada imala apsidu, ali je apsida kasnije, u naknadnim dogradnjama, zazidana. Za ovu crkvicu vezana je jedna pučka predaja. Po pričama, godine 1177. papa Aleksandar III iskrcao se s broda negdje u blizini i održao misu u crkvici.

Palud_17052009_001
Ako je jučerašnji izlet bio “put božura” današnji se može nazvati put makova. Cijelim putem sve se crveni od krhkih latica ovoga cvijeta.

Nakon Paluda produžili smo u Bale. Gradić 13 km jugoistočno od Rovinja i općinsko središte.

Bale_17052009_002

Naselje je očuvalo srednjovjekovnu urbanističku strukturu te se mogu vidjeti ostaci obrambenih zidova, kula i vrata. Središnja arhitektonska cjelina je kaštel Bembo nastao između dviju starijih kula negdje u 14. ili 15. st. Iz srednjeg vijeka su i gradska loža, fontici i pretorska palača. Župna crkva sv.Julijana podignuta je 1880. god na mjestu starokršćanske bazilike. U crkvi je više važnih umjetnina kao što su kameni sarkofag, drevno romaničko raspelo, renesansni reljef Bogorodice. Ispred crkve je zvonik s romaničkim obilježjima.

Bale_17052009_001

Uličice, uske popločene kamenom. Starogradska jezgra okupana prošlošću. A podno staroga grada sportska dvorana koja plijeni pažnju. Dvorana je osvojila prvu nagradu na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni, u kategoriji sportskih objekata 2008. godine. Nasuprot gužvi turističkih središta Istre i opće poznatih izletišta dolazak u Bale čini se kao dobro skrivena tajna, svakako vrijedna posjeta.

Comments are closed.