Motovun

Motovun_20052013_001

Vrijeme, unatoč vremenskoj prognozi, neobično. Niti sunčano, niti oblačno, ali sve u sumaglici. Zato smo odlučili posjetiti Motovun, po mnogima jedan od najljepših i najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Istri, a i šire.
Smješten je na brežuljku u središnjoj Istri iznad južne obale srednjega toka Mirne, na 277 m nadmorske visine. Zavojitom cestom od podnožja grada penjemo se oko 2 km. Auto je najbolje pustiti pokraj gradskog groblja te se prošetati gradskim ulicama. Popločenom ulicom dolazi se do donjih gradskih vrata iz 15. st pod kojima je i lapidarij.

Motovun_28022009_014

Iza gradskih vrata je donji trg, a na njegovu kraju gradska lođa. Nasuprot njoj nalazi se ulaz u grad opasan zidinama iz 13. st. Prolaskom kroz gradska vrata nalazimo se na gornjem trgu. Gornjim trgom dominira crkva sv.Stjepana iz 17. st uz koju je romaničko-gotički zvonik iz 13.st. S druge strane trga nalaze se komunalna palača uz koju se penje na gradske zidine koje okržuju grad.

Motovun_28022009_011

Sa zidina pogled na dolinu Mirne, vinograde, Motovunsku šumu i okolne brežuljke na kojima su smještena naselja. Probali smo odrediti koje je koje mjesto na suprotnim brežuljcima, ali je vidljivost bila jako, jako loša, pa smo locirali Livade, Antonce, Oprtalj, dalje se baš nije jako vidjelo. Spustili smo se kod gradskih vrata i niz uličice u kojima se nižu stare zgrade.

Motovun_28022009_004

Na mnogim pročeljima zgrada nalaze se grbovi.
Osim župne crkve na središnjem trgu Motovun ima i dvije manje crkvice Madonna dei Servi, i Madonna delle porte.
Za Motovun je vezana i jedna od legendi koja kaže kako su nekoć davno u dolini rijeke Mirne živjeli divovi. Bili su toliko veliki da su gledajući gradove na brežuljcima nad Mirnom, jedan drugom iz ruke u ruku dodavali alat i veliko kamenje. Jedan od gradova kojeg su u to legendarno doba Dolina Mirne izgradili divovi bio je i Motovun.

Motovun_28022009_012

Mnogo kasnije, kad su Istru naselili i obični ljudi, divovi su počeli nestajati, no u legendi i pričama Vladimira Nazora ostao je zapamćen motovunski div Veli Jože, koji je bio toliko velik i jak da je golim rukama mogao zatresti zvonik motovunske crkve.
Danas je Motovun poznat po kulturnim događanjima u ljetnim mjesecima. Tako se u srpnju održava Motovun film festival, u lipnju je natjecanje u letenju balonima na topli zrak, a u listopadu Festival balona, tartufa i vina.

Comments are closed.