Jurandvor i Baška

Jurandvor_17012009_001

Jurandvor

Na jugoistoku otoka Krka, najudaljenija od Krčkog mosta nalazi se Baška. Naselje koje se nalazi u neposrednoj blizini Baške je Jurandvor. U centru mjestašca, vodeći se putokazom, odvezli smo se do crkvice Sv.Lucije i mjesnog groblja. U ovoj je crkvici 1851. god pronađena Baščanska ploča, nacionalni spomenik kulture hrvatskog naroda. Predstavlja glagoljski natpis, ispravu isklesanu u 13 redaka teksta koja govori o donaciji hrvatskog kralja Zvonimira (1075-1089) crkvi sv. Lucije u Jurandvoru, gdje je Baščanska ploča i pronađena umetnuta u crkveni pločnik. Teška je oko 800 kilograma, visoka 99,5 cm, široka 199 cm, debela od 7,5 – 9 cm; isklesana je od bijelog vapnenca. Danas je izložena u auli Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a u crkvi svete Lucije nalazi se njena kopija. Uz nju su na istom mjestu pronađeni i jurandvorski ulomci, jedan je pronađen u 19. stoljeću i još dva su pronađena 1957. godine.

Jurandvor_17012009_002

Kopija Bašćanske ploče

Nakon odlaska iz Jurandvora najprije smo se odvezli do mjesnog groblja u Baškoj, koje se nalazi na brdašcu iznad mjesta i odakle se pruža dojmjiv pogled na cijelu Bašku i njezine plaže. Tu se nalazi i kapelica sv Ivana.

Baška_17012009_007

Baška

Ulaz autom u mjesto s ove, lijeve strane nije dozvoljen osim za stanovnike, ali u ovo zimsko vrijeme nađe se mjesto za parkiranje na malom mulu.

Baška_17012009_006

Baška

U povijesti je Baška bila pod raznim vlastima. Razvijena je još u prethistorijsko vrijeme, a njezini prastanovnici bili su Iliri. Kasnije je tu razvijeno rimsko naselje, koje je još kasnije pripadalo Bizantu, pa Ugarsko-hrvatskoj državi. U srednjem vijeku nakon moćnih Frankopana, zavladala je Venecija, pa ausrtijska vlast, na koncu Napoleonova Ilirija. Od kraja I.svjetskog rata pod vlašću je Kraljevine Jugoslavije.
Danas je to vrlo privlačno turističko odredište, sa oko 1800 m dugom šljunčanom plažom, jednom od najljepših na Jadranu.
Prošetali smo sve do mjesta Zarok, duž cijele plaže, uživali u miru i lijepom vremenu misleći na ljeto i nesnosnu gužvu koja onda ovuda vlada.

Comments are closed.