Gračišće – Staza sv. Šimuna

Gračišće_16042011_002

Krenuli smo iz Gračišća, gradića na cesti Pazin – Labin. Tamo započinje kružna staza sv Šimuna. Početak staze je označen tablom, a ako je ne primjetite onda ćete sigurno uočiti tablu konobe Marino. Tu je najbolje parkirati auto. Započinje nizbrdicom koja vodi do ruševne crkvice od koje se pruža predivan pogled na dolinu koja nas je dočekala sva u niskom oblaku. Magli se nismo nadali ali daje zanimljiv pogled.

Staza sv. Šimuna_07122008_001

Put se nastavlja spuštanjem i to prilično napornim. Staza je dosta uništena od vode koja se slijeva po njoj, a kiše je ovih dana bilo puno pa je i spuštanje stazom bilo vrlo sporo na nekim dijelovima i opasno (da se ne padne u blato). Na par mjesta smo morali smišljati strategiju kako dalje.

Staza sv. Šimuna_07122008_004
Prvo mjesto na koje smo naišli je Žlepčari, pa Škrabani i tada smo već bili vrlo blizu slapa Sopot koji se nalazi u mjestu Floričići. Od mjesta se put spušta do slapa nekoliko stotina metara. Približivši se slapu izišli smo iz magle. Slap je visok oko 30 metara i u svom podnožju tvori jezerce. Preko potoka koji se slijeva u slap, pruža se most. Ovo je dobro mjesto za odmor. Za slap Sopot kažu da je najveći u Istri. Vidjeli smo ih dosta pa možemo konstatirati da je jedan od većih.

Staza sv. Šimuna_07122008_007

Od slapa smo krenuli uzbrdo asfaltiranom cesticom. Ubrzo se stiže u mjesto Floričići. Nigdje ne piše da su to Floričići već stoji tabla s natpisom Runki pa je to još jedna zamka više u izletima po Istri.. To je mjesto iznad slapa kroz koje smo upravo prošli. Ovdje treba odmah skrenuti lijevo uzbrdo prema crkvici Sv.Marije Magdalene. Crkvica oduševljava zbog svog izuzetnog položaja ne vrhu brdašca, ali i zbog vidika koji se odande pruža. Nastavili smo makadamskim putem dalje prema Gračišću.

Staza sv. Šimuna_07122008_012

Cijela staza dugačka je oko 12 km, ali nije naročito teška osim u prvom dijelu prilikom spuštanja. Ako ne krenete stazom baš poslije velikih kiša onda ni ovaj dio neće biti težak.

Gračišće_07122008_001
Prošetamo malo i Gračišćem. Naselje je gradinskog karaktera i služilo je u kasnoj antici kao utvrda za zaštitu stanovništva u nemirnim vremenima. Prvi se put spominje 1199.godine. Srednjevjekovne zidine većinom su očuvane do današnjih dana. Sačuvan je i niz kuća iz 15.st sa stambenim prostorom na katu, a konobom u prizemlju. Iz 16. i 17. st sačuvane su obrtničke kuće. Danas je Gračišće nadaleko poznato po smotri vina koja se održava svake godine u travnju. Tada se konobe otvaraju za posjetitelje i u svakoj se može degustirati domaće vino. Izlet završavamo u već spomenutoj konobi Marino.

Comments are closed.