Parenzana Kostanjica-Završje i Motovun

Parenzana Kostanjica - Završje_02

Cestom Buzet – Buje dođete do Ponte Portona, skrenete s glavne ceste ispred restorana i tu počinje uspon cestom prema Kostanjici. Cesta je uska, nekoliko kilometara duga. Penje se iznad doline Mirne, prolazi kroz mjesto Sv.Stjepan te dolazi do crkvice pokraj mjesnog groblja Kostanjice. Tu se ostavlja auto i kreće uzbrdo makadamskom cestom do mjesta Biloslavi gdje započinje šetnja Parenzanom. Danas desno, prema Završju, a drugi put ćemo lijevo prema Grožnjanu. Pogled na Kostanjicu i dalje, dolinu Mirne vrlo je lijep.

Parenzana Kostanjica - Završje_01

Na trasi je tunel dugačak 70 m, ulazak u njega bez baterije ne bismo preporučili.

Parenzana Kostanjica - Završje_03Parenzana Kostanjica - Završje_04

 

 

 

 

 

 

Pješačili smo do željezničke stanice u Završju, gdje smo već i do sada bili. Prisjetili smo se posjeta Završju iako ga nismo ponovno obišli. U međuvremenu doznali smo da crkva Sv. Marije od Krunice ima toranj nagnut 40 cm prema sjeveru pa je to istarski kosi toranj. Osim toga u lokalnim novinama pisalo je da se u narednom periodu planira cjelovita obnova Završja, gdje bi cijeli gradić trebao postati hotel s četiri zvjezdice. Hoće li ta obnova probuditi uspavani grad, ili će on izgubiti sadašnju čar, preostaje da sačekamo i vidimo.

Parenzana Kostanjica - Završje_05Parenzana Kostanjica - Završje_06

 

 

 

 

 

 

Slijedi povratak do auta. Ukupna današnja šetnja bila je dugačka 8,5 km.
Kako je već navedeno auto smo ostavili pokraj mjesnog groblja u Kostanjici, gdje se u neposrednoj blizini nalazi obiteljsko gospodarstvo. Ljubazni domaćini ispričali su nam da se bave proizvodnjom vina i uzgojem maslina. Imaju i svoju konobu gdje, po narudžbi, za goste pripremaju domaća jela. Uzeli smo za doma par butelja izvrsne malvazije.

Nakon ovog dijela Parenzane odlučili smo posjetiti i nešto duži tunel u podnožju Motovuna. Prije benzinske stanice skrene se lijevo te krene asfaltiranom cestom uz kuće. Na dnu asfaltirane ceste ponovno se zaokrene ulijevo i ubrzo se dolazi do početka tunela dugačkog 222 metra. Koliko god nam se je činilo da je danas obiđeni tunel od 70 m dugačak i mračan, tek se ovaj pokazao “pravim” u kojem se ne vidi ni prst pred nosom.  U potpunom mraku (baterije nisu bile baš bogzna kakve) nije previše ugodno, ali je sve čisto bez prepreka i nema se kamo pasti. Po izlazu iz tunela nastavlja se put uzbrdo i dolazi se s druge strane ceste od kuda smo krenuli. Volite li, osim lijepih predjela, i lagano uzbuđenje tapkajući u mraku, posjetite ovu kratku dionicu Parenzane.

Parenzana Motovun_22112008_01Parenzana Motovun_22112008_02

Comments are closed.