Slum – najstarije drvo u Istri?

Slum_001

Do Sluma smo ovoga puta došli cestom Rijeka – Rupa, u mjestu Permani skrenuli lijevo prema Žejanama i Munama. Kratko smo se zaustavili u selima, te nastavili do Vodica gdje završava PG županija i započinje Istarska. Dalje se dolazi u Dane, Brest, te cestom prema Buzetu gdje odvojak vodi u Slum. Slum se nalazi na petstotinjak metara nadmorske visine. U selu je župna crkva sv.Mateja sagrađena 1870. god na mjestu starije, koja se spominje u 16.st.  Iz nje potječu sačuvane freske i glagoljski natpis iz 1555. god. U natpisima stoji da je spomenuta crkva bila podignuta uz veliku lipu. Uz crkvu i danas postoji razgranata lipa šupljeg debla, pa se može zaključiti da je lipa jedno od najstarijih stabala u Istri.

Slum_002Popisi stanovnika iz kraja 19.st navode da je u Slumu živjelo 390 stanovnika. Danas ih ima 30-tak. Dokaz da je Slum nekada bio važno središte Ćićarije je i ruševna škola.

Slum_004

 

 

 

 

 

 

 

Vrijeme je bilo izrazito vjetrovito pa se nismo duže zaustavjali u mjestima kroz koja smo prolazili. Završetak izleta bio je u Kotlima kamo navraćamo često kada smo u blizini.

Slum_003

Comments are closed.